Danskerne kører over grænsen i stor stil: Koster detailbutikkerne milliarder
Grænsehandelen er dyrt for de danske butikker, og Dansk Erhvervs rapport 'Grænsehandel og illegal handel 2024' viser, at danskerne stadig i stor stil kører over grænsen for at handle bl.a. sodavand, øl og slik.
Ifølge rapporten grænsehandler 38 pct. af de danske husstande mindst én gang årligt, og danskerne køber årligt ca. 131 mio. liter sodavand, 59 mio. liter øl, 10.900 ton slik og 6.600 ton chokolade i de tyske grænsehandelsbutikker.
Næsten halvdelen af husholdningerne tager over grænsen
Sammenlignet med sidste år, er det færre. I 2023 var det nemlig hele 45 pct. af de danske husholdninger, der havde været en tur over grænsen inden for det seneste år, viser analysen.
Dansk Erhverv peger på, at b.la. lavere moms og afgifter giver ulige konkurrencevilkår for de danske butikker, og mener, at det er værd at revurdere:
- Danmarks høje skatte-, moms- og afgiftsniveau har ikke kun en konkurrenceforvridende, men skaber også en økonomisk meromkostning for forbrugeren, som oplever stigende priser på grund af inflation, som kan føre til øget (illegal) grænsehandel. For at beskytte danske virksomheder og sikre en fair konkurrence er det essentielt at revurdere de nuværende afgifter, styrke samarbejdet mellem myndighederne for at sikre bedre kontrol med illegalt indførte varer, der omgår det danske moms-, afgifts- og fødevarekontrolsystem, samt indføre krav om tysk pant i grænsebutikkerne. Det skriver Tina Buur Johnsen, Chefkonsulent hos Dansk Erhverv, i en mail til RetailNews.
Danske butikker går glip af milliarder
I forordet til analysen fremhæver Dansk Erhverv, at danskerne i 2022 handlede nydelsesmidler for flere milliarder kroner, og at det danske butikker dermed går glip af en meromsætning på de varer i den størrelsesorden:
"Grænsehandlen har betydelige konsekvenser for danske dagligvarebutikker. Skatteøkonomiske redegørelse fra 2023 viser, at grænsehandlen af nydelsesmidler i 2022 var 4,5 mia. kr. og Dansk Erhvervs analyse af grænselukningen i foråret 2020 viser samtidig, at danske butikker går glip af en årlig meromsætning på mellem 3,5 og 5,8 mia. kr. på nydelsesmidler på grund af den høje grænsehandel."
Derfor fortæller Cheføkonomen, at organisationen mener, at der skal afsættes penge til at sænke afgifterne på en række varer:
- Dansk Erhverv anbefaler, at der afsættes en ramme på 4 mia. kr. i 2030 til en gennemgribende afgiftssanering på grænsefølsomme varer. Dette vil lette byrderne og øge konkurrenceevnen for danske virksomheder, hvilket skønnes at øge beskæftigelsen med ca. 500 personer i 2030 og forbedre BNP med 2 mia. kr., skriver Tina Buur Johnsen.
Køber især sodavand
Dansk Erhverv har desuden undersøgt, hvad der bliver handlet, når danskerne kører over grænsen. I rapporten fremgår det, at 82 pct. af de danskere, der har grænsehandlet inden for de seneste seks måneder, har købt sodavand, mens 78 pct. har købt slik. Andelen, der har købt chokolade og øl, er hhv. 69 pct. og 56 pct.
Men det er langt fra kun nydelsesmidler, som der bliver handlet over grænsen. 45 pct. har nemlig købt rengøringsartikler på turen til Tyskland inden for det seneste halve år.
Pant vil koste grænsehandelen
Rapporten viser desuden, at færre vil tage turen til f.eks. Fleggaard, når der kommer pant på dåser og flasker. I rapporten står der, "58 pct. af de danskere, der inden for de seneste tre år har grænsehandlet øl eller sodavand, er enige i, at de vil købe færre øl- og sodavandsdåser i tyske grænsehandelsbutikker, hvis der kom tysk pant på dåserne."
Dermed kan EU's emballageforordning komme til at få stor betydning for grænsebutikkerne. Den tilsiger, at der senest i 2029 skal opkræves pant på tyske dåser.